ZASUŠOVÁNÍ KOZ
Zaprahování koz, omezení produkce mléka, mastitidy, doba zaprahování koz
ZASUŠENÍ KOZ - ZAPRAHOVÁNÍ
Pod pojmem zasušování se skrývá jedna z velmi důležitých zootechnických metod v chovu dojených zvířat, kdy chovatel vytvořením vhodných chovných podmínek a změnou v krmné dávce zajistí u kozy zastavení produkce mléka.
Ukončení produkce mléka, tedy zasušení, se doporučuje min. 5 až 6 týdnů před plánovaným porodem, tj. min v polovině 4. měsíce březosti je nutné u koz omezit produkci mléka. Hlavním důvodem zasušení je regenerace mléčné žlázy a její příprava na další laktaci. Aby tento proces byl úspěšný, je potřeba, aby chovatel změnil krmnou dávku a odstranil, resp. omezil krmiva, která podporují tvorbu mléka (mají laktogenní účinek - řepa apod.). Zejména jadrná krmiva vypouštíme z krmné dávky, a to již několik dní před plánovaným zasušením. Na druhou stranu je ale nutné poznamenat, že krmná dávka v druhé polovině březosti kozy musí zajistit dostatek živin pro záchovu kozy (záchova je část krmné dávky, která zajišťuje přežití vlastní kozy) a vývoj plodů, který je v této fázi velmi výrazný.
Jednou z metod zasušení je tzv. "naráz". Prinicipem je okamžité přestání dojení. Vlivem následné sekrece mléka ve vemeni dojde ke zvýšení nitrovemenného tlaku, vemeno je tak několik dní zvětšené a tuhé. Tlak a tuhost vemene vyvolávají zastavení další sekrece mléka a dochází zde k vyplavování leukocytů (bílých krvinek), které jsou "zabíječi případných mikroorganismů". Po několik dnech dochází u koz k ústupu otoku vemene, což je součástí přirozeného procesu zasušení.
U zasušení platí zásadní pravidlo - pravidelná denní kontrola zdravotního stavu vemene. Pokud je vemeno otelké, horké, na pohmat velmi bolestivé je nutné zahájit léčbu mastitidy - zánětu vemene - OKAMŽITĚ!. Prvním krokem je vydojení zánětlivého mléka (i pokud koza nechce stát a bolí jí to), jeho posouzení a konzultace s veterinárním lékařem o dalším postupu léčby. Koza je sice zvířetem velmi odolným vůči mnoha chorobám, ale u zánětu vemene, zvláště u takových, které jsou způsobeny velmi patogenními mikroorganismy je nutné jednat velmi rychle. Hrozí zde akutní rozvoj sepse a následného šoku (v důsledku otravy toxiny, které některé bakterie produkují může dojít k poškození orgánů těla a úhynu kozy).