ÚVOD DO ŠLECHTĚNÍ KOZ a DĚDIČNOST VLASTNOSTÍ
šlechtění, dědičnost ..
13. 10. 2009
ŠLECHTĚNÍ KOZ
Cílem šlechtění je zlepšování produkčních a reprodukčních ukazatelů koz s ohledem na efektivní ekonomiku chovu. Zde je nutné připomenout, že cílem šlechtění není maximalizace užitkovosti, ale princip přiměřenosti, tj. stabilní produkce a reprodukce při zachování dobrého zdraví. Velmi důležitým ukazatelem progrese v chovu je hodnocení tzv.genetického zisku, což je změna genetické úrovně z roku na rok. Z pohledu šlechtění je základem plemenářské práce s celonárodní populací (šlechtění je možné, pokud je dostatečně veliká populace). Z pohledu členění rozeznáváme chovy šlechtitelské (jsou základem progresivity daného plemene – dochází zde k produkci plemenných koziček a kozlíků, tvorbě linií, rodin apod.) a užitkové chovy (v užitkových chovech dochází k intenzivnímu využívání plemenných kozlů ze šlechtitelských chovů a jejich připouštění na užitkové plemenice, případně meziplemenné křížení). Aby byla šlechtitelská práce efektivní, musí využívat konkrétních poznatků a údajů z praxe. Tyto informace pochází z kontroly užitkovosti (mléčné a masné), ukazatelů reprodukce koz a kozlů a kontroly dědičnosti plemeníků. Tyto údaje jsou podkladem pro odhad plemenné hodnoty a pro tvorbu připařovacích plánů. V rámci České republiky, náleží šlechtitelská činnost v chovu koz do gesce Svazu chovatelů ovcí a koz ČR, která v součinnosti s jinými chovatelskými organizacemi (ČMSCH) a sdruženími tyto činnosti koordinuje.
DĚDIČNOST VYBRANÝCH ZNAKŮ
Vlastnost
|
Dědičnost (koeficient heritability – h2)
|
Plodnost
|
Nízká
|
Dlouhověkost
|
Nízká
|
Množství mléka za laktaci
|
Střední
|
Dojitelnost
|
Střední
|
Odolnost proti mastitidám
|
Střední
|
Velikost zvířete
|
Vysoká
|
Obsah tuku a bílkovin v mléce
|
Vysoká
|
Jak pracovat s vlastnostmi a co pojem nízká dědičnost říká chovateli? Na projevu vlastnosti se vždy podílí genetická výbava zvířete a pak působení vnějšího prostředí. Jednoduše řečeno, tam kde je dědičnost dané vlastnosti nízká, působí na utváření znaků zejména vnější prostředí (výživa, chovatel, ustájení apod.). Naopak, u vlastností vysoce dědivých je vliv působení faktorů vnějšího prostředí zanedbatelný.