ZÁKLADY VÝŽIVY OVCÍ
Pastva je nejpřirozenějším způsobem výživy ovcí. V porovnání se skotem či koněm jsou ovce mnohem méně náročné na druhové složení pastvy. Dospělá ovce je denně schopna přijmout 6 až 10 kg pastevního porostu. Množství, které ovce přijme je závislé na několika faktorech: na plemeni, stáří, zdravotním stavu, nutriční hodnotě porostu, hmotnosti zvířete apod.
Krmivo
|
Kg
|
Krmivo
|
Kg
|
Jetelové seno
|
0,7
|
Vojtěškové seno
|
0,6
|
Krmná řepa
|
2,0
|
Cukrovarnické řízky
|
2,0
|
Krmná sláma
|
Ad libitum
|
Krmná sláma
|
Ad libitum
|
Krmivo
|
Kg
|
Příklady krmných dávek pro ovce jalové a nízkobřezí na kus a den
|
|
Sláma luštěnin
|
1,0
|
||
Kukuřičná siláž
|
2,5
|
||
Krmná sláma
|
Ad libitum
|
Krmivo
|
Kg
|
Krmivo
|
Kg
|
Seno jetelotravní
|
1,0
|
Jetelotravní seno
|
1,5
|
Krmná řepa
|
2,5
|
Kukuřičná siláž
|
1,0
|
Krmná sláma
|
Ad libitum
|
Jadrné krmivo
|
0,25
|
Jadrné krmivo
|
0,25
|
Příklady krmných dávek pro ovce jalové a nízkobřezí na kus a den
|
|
Minerální liz a kvalitní napájecí voda –
ad libitum, a to bez ohledu na ktategorii
|
(KD z knihy krmíme zdravě a ekonomicky - doc. MVDr. Jambor a doc. MVDr. Veselý)
důležité je aby ovce měly celoroční přístup k minerálnímu lizu.
Berani
Berani jsou v letním obodbí krmeni nejčastěji zeleným krmivem v dávce 3 - 5 kg, senem do 1,7 kg a jadrným krmivem v dávce 0,7 kg. Jadrné krmivo je nejčastěji zkrmováno v podobě kvalitního ovsa. Krmná dávka se mění zejména v průběhu připouštěcího obodbí, kdy chovatel postupně (v rozmezí 10 - 14 dní) zvyšuje dávku jadrného krmiva, a to až na 1 - 1,4 kg jadrného krmiva (v připouštěcím období jsou vyšší dávky beranům dávány, aby byla zachována dobrá plodnost). Na tomto místě ale upozorním, že kvalitu semene - ejakulátu, chovatel ovlivňuje výživou několik týdnů před připouštěním berana (spermiogeneze není otázkou dne, ale až několika týdnu - tvorba a zrání spermie). V zimních měsících je základem krmné dávky kvalitní seno, krmná sláma, jadrné krmivo je v dávce 0,4 až 0,6 kg a je možné zkrmovat i siláže a krájené, čišté a nezamrzlé okopaniny /krmná mrkev, řepa, jablka apod/.
řepa, jablka, mrkev aj. - vždy krájené nebo krouhané, nikdy ne celé!