Jdi na obsah Jdi na menu
 


JADRNÁ KRMIVA

Jadrná krmiva

Jadrná krmiva bývají v mnoha literárních pramenech označována také jako krmiva koncentrovaná či jako krmiva energetická. Je to proto, že tato jsou velmi bohaté na živiny, zejména pak na složité sacharidy – glycidy. Mezi jadrná krmiva patří krmiva, která mají malý obsah vody a vysoký obsah sušiny (obsah vody se pohybuje mezi 5 až 15 %). Podle původu rozdělujeme jadrná krmiva na:

Statková – zrna obilovin, luštěnin a olejnin

Průmyslová – produkty potravinářského a krmivářského průmyslu (pokrutiny, mlynárenské odpady, krmné směsi aj.)

Jadrná statková krmiva
Obiloviny
  • jsou velmi bohaté na živiny, zejména na škrob
  • mají vysokou energetickou hodnotu
  • jsou základem krmné dávky drůbeže a prasat
  • jsou přídavkovým krmivem krmné dávky přežvýkavců
  • jadrné krmivo zkrmujeme u přežvýkavců až po zakrmení senem či slámou (nikdy ne na lačno)
  • jadrné krmivo zkrmujeme ve 2 až 3 dílčích denních dávkách
 
pšenice
  • je nejčastěji zkrmovanou obilovinou
  • má vysokou energetickou hodnotu
  • je vhodná pro všechny druhy hospodářských zvířat
  • velmi vysoké dávky pšenice v krmné dávce díky lepku mohou negativně působit na peristaltiku střev a zažívání
  • při krmení drůbeže či plemenných zvířat pouze pšenicí dochází často k jejich ztučněn
ječmen
  • je další tradiční obilovinou, která je zkrmována HZ
  • plucha přirostlá k obilce je zdrojem vlákniny
  • je vhodný pro všechny druhy a kategorie hospodářských zvířat
  • má nižší nutriční hodnoty než pšenice
 
oves
  • má z krmných obilovin nejnižší energetickou hodnotu
  • velmi často jej označujeme jako dietní krmivo
  • je vhodný pro chovná zvířata a mláďata
  • je tradičním jadrným krmivem koní a králíků
  • používá se do krmných směsí, mačká se a loupe
 
kukuřice
  • je energeticky nejbohatší obilovinou
  • používá se zejména ve výkrmu zvířat
  • ve výkrmu prasat je nutné množství kukuřice v krmné dávce korigovat (nadměrné dávky – řídnutí sádla, žluté zbarvení), tj. do 30 % objemu
  • vysoké dávky kukuřice v krmivu slepic má za následek jejich ztučnění a snížení snášky
 
žito
  • není zařazováno do krmných směsí ve velkém množství
  • má nepříznivé dietetické účinky, které při jeho zkrmování ve větších dávkách mohou vyvolávat poruchy zažívání
  • při jeho zařazení do krmné dávky je nutné jeho obsah velmi pozvolna zvyšovat
  • není vhodné jej zkrmovat zejména drůbeži
  • námelové žito se nesmí zvířatům zkrmovat
  • obsahuje inhibitor trypsinu
 
Luštěniny
Jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin (oproti obilovinám 3 – 4x vyšší). Zrno luštěnin je v porovnání s obilovinami hůře stravitelné a má nadýmavé účinky. Vysoké podíly v krmné dávce negativně působí na zažívání zvířat. Některé luštěniny obsahují antinutriční látky, které limitují jejich použitelnost v krmných směsích. Např. peluška a vikev jsou luštěniny nahořklé chuti. K velmi kvalitním a hodnotným luštěninám patří zejména bob a hrách. Jednou z nejrozšířenějších a nejvíce používaných luštěnin je sója. Sója obsahuje velmi kvalitní bílkoviny a zároveň má až 17 % tuku. Nejčastěji je do krmných směsí zařazována v podobě extrahovaného sójového šrotu.
 
Průmyslová krmiva
Ve většině případů se jedná o vedlejší produkty, které vznikají při zpracování zemědělských produktů a při průmyslové činnosti (pivovarnictví, lihovarnictví, cukrovarnictví, olejářského průmyslu apod.). Mezi vedlejší produkty patří: cukrovarnické řízky, melasa, krmné mouky, otruby, obilné klíčky, pokrutiny, extrahované šroty apod.
 
Otruby
  • jsou povrchové vrstvy zrn pšenice a žita, které vznikají při výrobě mouky
  • jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a vlákninu
  • pšeničné otruby jsou velmi kvalitním krmivem s dietetickým účinkem a vhodným obsahem vlákniny
  • pšeničné otruby lze spařit horkou vodou a podávat je v podobě nápoje nemocným zvířatům a zvířatům rodícím nebo těm, která jsou bezprostředně po porodu
  • žitné otruby jsou zvířaty hůře přijímány a nejsou vhodné zejména pro mláďata
  • pšeničné otruby velmi dobře stimulují laktaci koz, ovcí, krav a prasnice
Krmné mouky a klíčky
  • obsahují v porovnání s otrubami více škrobu
  • krmné mouky jsou velmi energetické
  • krmné klíčky jsou odpadem při zpracování pšenice a žita (mají vyšší obsah vitamínů B, D a E). Pšeničné kíčky jsou vhodné zejména pro mláďata.

Pivovarské mláto

  • je zbytek po vyluhovaném sladu
  • mláto obsahuje velké množství vody a je nutné jej proto rychle zkrmovat zvířatům
  • je vhodné pro výkrm prasat a v malochovech, pro dojnice a kozy

Cukrovarnické řízky

  • jsou zbytky po vyluhování cukrovkových řízků v cukrovaru
  • řízky jsou v podstatě vylisovanou krouhankou
  • zbytkový cukr umožňuje silážování - přežvýkavci
  • sušené jsou vhodné pro skot, prasata, kozy