JADRNÁ KRMIVA
Jadrná krmiva bývají v mnoha literárních pramenech označována také jako krmiva koncentrovaná či jako krmiva energetická. Je to proto, že tato jsou velmi bohaté na živiny, zejména pak na složité sacharidy – glycidy. Mezi jadrná krmiva patří krmiva, která mají malý obsah vody a vysoký obsah sušiny (obsah vody se pohybuje mezi 5 až 15 %). Podle původu rozdělujeme jadrná krmiva na:
Průmyslová – produkty potravinářského a krmivářského průmyslu (pokrutiny, mlynárenské odpady, krmné směsi aj.)
-
jsou velmi bohaté na živiny, zejména na škrob
-
mají vysokou energetickou hodnotu
-
jsou základem krmné dávky drůbeže a prasat
-
jsou přídavkovým krmivem krmné dávky přežvýkavců
-
jadrné krmivo zkrmujeme u přežvýkavců až po zakrmení senem či slámou (nikdy ne na lačno)
-
jadrné krmivo zkrmujeme ve 2 až 3 dílčích denních dávkách
-
je nejčastěji zkrmovanou obilovinou
-
má vysokou energetickou hodnotu
-
je vhodná pro všechny druhy hospodářských zvířat
-
velmi vysoké dávky pšenice v krmné dávce díky lepku mohou negativně působit na peristaltiku střev a zažívání
-
při krmení drůbeže či plemenných zvířat pouze pšenicí dochází často k jejich ztučněn
-
je další tradiční obilovinou, která je zkrmována HZ
-
plucha přirostlá k obilce je zdrojem vlákniny
-
je vhodný pro všechny druhy a kategorie hospodářských zvířat
-
má nižší nutriční hodnoty než pšenice
-
má z krmných obilovin nejnižší energetickou hodnotu
-
velmi často jej označujeme jako dietní krmivo
-
je vhodný pro chovná zvířata a mláďata
-
je tradičním jadrným krmivem koní a králíků
-
používá se do krmných směsí, mačká se a loupe
-
je energeticky nejbohatší obilovinou
-
používá se zejména ve výkrmu zvířat
-
ve výkrmu prasat je nutné množství kukuřice v krmné dávce korigovat (nadměrné dávky – řídnutí sádla, žluté zbarvení), tj. do 30 % objemu
-
vysoké dávky kukuřice v krmivu slepic má za následek jejich ztučnění a snížení snášky
-
není zařazováno do krmných směsí ve velkém množství
-
má nepříznivé dietetické účinky, které při jeho zkrmování ve větších dávkách mohou vyvolávat poruchy zažívání
-
při jeho zařazení do krmné dávky je nutné jeho obsah velmi pozvolna zvyšovat
-
není vhodné jej zkrmovat zejména drůbeži
- námelové žito se nesmí zvířatům zkrmovat
- obsahuje inhibitor trypsinu
- jsou povrchové vrstvy zrn pšenice a žita, které vznikají při výrobě mouky
- jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a vlákninu
- pšeničné otruby jsou velmi kvalitním krmivem s dietetickým účinkem a vhodným obsahem vlákniny
- pšeničné otruby lze spařit horkou vodou a podávat je v podobě nápoje nemocným zvířatům a zvířatům rodícím nebo těm, která jsou bezprostředně po porodu
- žitné otruby jsou zvířaty hůře přijímány a nejsou vhodné zejména pro mláďata
- pšeničné otruby velmi dobře stimulují laktaci koz, ovcí, krav a prasnice
-
obsahují v porovnání s otrubami více škrobu
-
krmné mouky jsou velmi energetické
- krmné klíčky jsou odpadem při zpracování pšenice a žita (mají vyšší obsah vitamínů B, D a E). Pšeničné kíčky jsou vhodné zejména pro mláďata.
Pivovarské mláto
- je zbytek po vyluhovaném sladu
- mláto obsahuje velké množství vody a je nutné jej proto rychle zkrmovat zvířatům
- je vhodné pro výkrm prasat a v malochovech, pro dojnice a kozy
Cukrovarnické řízky
- jsou zbytky po vyluhování cukrovkových řízků v cukrovaru
- řízky jsou v podstatě vylisovanou krouhankou
- zbytkový cukr umožňuje silážování - přežvýkavci
- sušené jsou vhodné pro skot, prasata, kozy