UCHOVÁNÍ MLEZIVA
Uchování mleziva
Mlezivo je velmi dobré živné medium pro řadu mikroorganismů, proto snahou každého chovatele by mělo být jeho co nejčasnější zkrmení telatům. Pokud je mlezivo uchováno v chladničce, tak max. po dobu 48. hodin. Jestliže potřebujeme mít mlezivo v nativním stavu po delší dobu, pak je účelné jeho konzervace, například sorbanem draselným. Před uložením mleziva do mrazničky doporučujeme každou láhev označit datem a napsat jeho kvalitu (% Brix). Poté lze rozdělit mleziva na kategorii A (určená k I. napojení telete, ≥23 % Brix), B (II. a další napájení, ˃19 a ˂23 % Brix) a C (mleziva pro telata od druhého dne jejich věku, ≤19 % Brix). Mlezivo lze mít v mrazničce bez nežádoucí změny v obsahu IgG až 1 rok. Rozmrazovat mleziva doporučujeme v zavařovacích hrncích s termostatem a časovým spínačem, nebo ve starých ROMO pračkách apod. při teplotě 45 až 55 °C, kdy k rozmrazení dochází do 70 až 80 minut. Teploty nad 60 °C sice urychlí rozmrazení mleziva, ale současně dochází i k rychlému úbytku obsahu IgG (denaturaci), což není žádoucí.