Jdi na obsah Jdi na menu
 


UCHOVÁNÍ MLEZIVA

Uchování mleziva

Mlezivo je velmi dobré živné medium pro řadu mikroorganismů, proto snahou každého chovatele by mělo být jeho co nejčasnější zkrmení telatům. Pokud je mlezivo uchováno v chladničce, tak max. po dobu 48. hodin. Jestliže potřebujeme mít mlezivo v nativním stavu po delší dobu, pak je účelné jeho konzervace, například sorbanem draselným. Před uložením mleziva do mrazničky doporučujeme každou láhev označit datem a napsat jeho kvalitu (% Brix). Poté lze rozdělit mleziva na kategorii A (určená k I. napojení telete, ≥23 % Brix), B (II. a další napájení, ˃19 a ˂23 % Brix) a C (mleziva pro telata od druhého dne jejich věku, ≤19 % Brix). Mlezivo lze mít v mrazničce bez nežádoucí změny v obsahu IgG až 1 rok. Rozmrazovat mleziva doporučujeme v zavařovacích hrncích s termostatem a časovým spínačem, nebo ve starých ROMO pračkách apod. při teplotě 45 až 55 °C, kdy k rozmrazení dochází do 70 až 80 minut. Teploty nad 60 °C sice urychlí rozmrazení mleziva, ale současně dochází i k rychlému úbytku obsahu IgG (denaturaci), což není žádoucí.

 

foto1--200-.jpg