MLÉČNÁ UŽITKOVOST HZ
LAKTOLOGIE
Mléčnost - produkce mléka pouze pro potřeby výživy mláďat (prasnice, králice aj.)
Dojnost - je schopnost samice produkovat mléko v množstvím větší než jsou nároky mláďat či mláďete. Tedy lze jej získat dojením a slouží následně i pro výživu lidí (mléko krávy, ovce, kozy, bůvola, yaka, soba aj.)
Dojivost - je množství nadojeného mléka za určitý časový interval
Dojitelnost - je schopnost dojené samice rychle a úplně uvolňovat mléko z mléčné žlázy
Vemeno - mléčná žláza samice. Anatomická stavba je specifická pro různé druhy.
Laktace - je časový úsek (období), kdy samice produkuje mléko
Zaprahnutí - je odbobí, následující po laktaci, kdy záměrně pomocí různých zásahů (výživy, omezení dojení) u samice způsobíme pokles užitkovosti na úroveň, kdy ji již není nutné dojit. Cílem je regenerace mléčné žlázy před porodem a její příprava na laktaci následující. U krávy cca 1,5 - 2 měsíce (mluvíme o tzv. stáním na sucho) před porodem snížíme počet dojení a upravíme krmnou dávku tak, aby objem mléka z vemene byl minimální a zároveň abychom zabárnily zánětům této žlázy.
Mléko - fyziologický produkt mléčné žlázy
Mléko zralé - je mléko, které se tvoří během laktace. U krávy cca 5 den po porodu
Mléko nezralé - je mléko, které je tvořeno těsně po porodu. U krávy se tvoří pouze krátce po porodu (cca 5 dnů). Toto mléko se od zralého liší zejména vyšším obsahem bílkovin, tuku a minerálních látek. Bílkoviny jsou tvořeny specifickými imunoglobuliny, které mají za úkol imunizovat narozené mládě a vytvořit mu imunitu proti různým infekcím. Zvýšený obsah minerálních látek je zastoupen předevěším vyšším množstvím hořčíku, který se podílý na odstranění střevní smolky mláděte.
Tab: mléka hospodářských zvířat - % obsah složek
druh / % |
voda |
sušina |
laktóza |
tuk |
bílkoviny |
popeloviny |
kravské |
85,5 - 89,5 |
10,5 - 14,5 |
3,6 - 5,5 |
2,5 - 6,0 |
2,9 - 5,0 |
0,6 - 0,9 |
kozí |
84,8 - 88,8 |
11,0 - 15,0 |
4,2 - 4,6 |
3,8 - 4,2 |
3,6 - 3,8 |
0,75 - 0,95 |
ovčí |
77,8 - 81,8 |
18,2 - 22,2 |
3,5 - 4,2 |
7,2 - 10,5 |
5,5 - 7,0 |
0,7 - 1,0 |
kobylí |
87 - 91 |
8,6 - 12,6 |
6,6 - 8,6 |
1,2 - 1,6 |
1,5 - 1,9 |
0,35 - 0,55 |
prasnice |
79 - 83 |
17 - 20,5 |
3,1 - 6,0 |
3,9 - 9,5 |
5,3 - 7,3 |
0,6 - 0,9 |
Mléko kozí, ovčí a kravské řadíme mezi mléka KASEINOVÁ
Modře označená, jsou mléka ALBUMINOVÁ (mléko kobylí a prasnice).
kaseinové mléko - je mléko produkované přežvýkavci (RUM - ruminiscenti) - kráva, ovce a koza, kdy obsah kaseinu v mléce je vyšší než 75 % z celkového množství bílkovin. U krávy je poměr kasein : albumin v poměru 80 : 20.
albuminové mléko - je mléko produkované byložravci (kůň, osel aj.), všežravci (prase) a masožravci (norek, liška, pes, kočka).