ZUBNÍ VZORCE HZ
ZUBNÍ VZORCE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT
tabulka 1: zubní vzorec přežvýkavců (mláďata - mléčný chrup, dospělci - trvalý chrup)
přežvýkavci (ruminiscenti) |
mléčný chrup |
trvalý chrup |
|||||
i |
c |
p |
I |
C |
P |
M |
|
0 |
0 |
3 |
0 |
0 |
3 |
3 |
|
3 |
1 |
3 |
3 |
1 |
3 |
3 |
tabulka 2: zubní vzorec koní - valach a hřebec
hřebec, valach |
mléčný chrup |
trvalý chrup |
|||||
i |
c |
p |
I |
C |
P |
M |
|
3 |
1 |
3 |
3 |
1 |
3 |
3 |
|
3 |
1 |
3 |
3 |
1 |
3 |
3 |
tabulka 3: zubní vzorec koní - klisna
klisna |
mléčný chrup |
trvalý chrup |
|||||
i |
c |
p |
I |
C |
P |
M |
|
3 |
0 |
3 |
3 |
0 |
3 |
3 |
|
3 |
0 |
3 |
3 |
0 |
3 |
3 |
tabulka 4: zubní vzorec prasete
prase |
mléčný chrup |
trvalý chrup |
|||||
i |
c |
p |
I |
C |
P |
M |
|
3 |
1 |
3 |
3 |
1 |
4 |
3 |
|
3 |
1 |
3 |
3 |
1 |
4 |
3 |
Obr.: zuby dolní čelisti u krávy
malá písmena - mláďata s mléčným chrupem
velká písmena - dospělá zvířata s trvalým chrupem
I, i - dentes incisivi - řezáky - slouží k uchopení a oddělení potravy. Od středních částí je označujeme jako klíšťky, střeďáky a krajáky.
C, c - dentes canini - špičáky - jsou uloženy mezi řezáky a třeňáky. Jsou kuželovitého tvaru a nejvýraznější jsou u prasete a psa. U přežvýkavců jsou pouze spodní špičáky. Špičáky jsou také u valachů a hřebců, ale nikoliv už klisen.
P, p - dentes premolares - třeňáky - slouží společně se stoličkama k drcení potravy. Třeňáky se zakládají již u mláďat a s věkem se vyměňují.
M, m - dentes molares - stoličky - slouží spolu s třeňáky k mělnění potravy. Vyrůstají jako trvalé zuby, nikdy ne jako mléčné!
Chrup přežvýkavců má svá specifika. Jde především o zánik horních řezáků a špičáků. Místo toho je vyvinut tvrdý destičkový podklad. Potrava je u přežvýkavců ne zcela dokonale rozdrcena, zato je však velmi silně prosliněna. A po natrávení bachorovou mikroflorou je procesem rejekce (vyvržení sousta z obsahu bachoru) opět v ústech důkladněji mělněna. Sliny jsou velmi důležité, neboť významně ovlivňují prostředí bachoru.
Fotografie níže dokumentuje přijímaní pastevního porostu dojnicí. Principem je obtočení jazyka skotu kolem sousta porostu a jeho utržení.