Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZUBNÍ VZORCE HZ

ZUBNÍ VZORCE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT

Obrazek








 

 

 

tabulka 1: zubní vzorec přežvýkavců (mláďata - mléčný chrup, dospělci - trvalý chrup)

přežvýkavci

(ruminiscenti)

mléčný chrup

trvalý chrup

i

c

p

I

C

P

M

0

0

3

0

0

3

3

3

1

3

3

1

3

3

 

tabulka 2: zubní vzorec koní - valach a hřebec

hřebec, valach

mléčný chrup

trvalý chrup

i

c

p

I

C

P

M

3

1

3

3

1

3

3

3

1

3

3

1

3

3

 

tabulka 3: zubní vzorec koní - klisna 

 

klisna

mléčný chrup

trvalý chrup

i

c

p

I

C

P

M

3

0

3

3

0

3

3

3

0

3

3

0

3

3

 tabulka 4: zubní vzorec prasete 

 

prase

mléčný chrup

trvalý chrup

i

c

p

I

C

P

M

3

1

3

3

1

4

3

3

1

3

3

1

4

3

Obrazek

Obr.: zuby dolní čelisti u krávy

malá písmena - mláďata s mléčným chrupem

velká písmena - dospělá zvířata s trvalým chrupem

 

I, i - dentes incisivi - řezáky - slouží k uchopení a oddělení potravy. Od středních částí je označujeme jako klíšťky, střeďáky a krajáky.

 

C, c - dentes canini - špičáky - jsou uloženy mezi řezáky a třeňáky. Jsou kuželovitého tvaru a nejvýraznější jsou u prasete a psa. U přežvýkavců jsou pouze spodní špičáky. Špičáky jsou také u valachů a hřebců, ale nikoliv už klisen.

 

P, p - dentes premolares - třeňáky - slouží společně se stoličkama k drcení potravy. Třeňáky se zakládají již u mláďat a s věkem se vyměňují.

 

M, m - dentes molares - stoličky - slouží spolu s třeňáky k mělnění potravy. Vyrůstají jako trvalé zuby, nikdy ne jako mléčné!

 

Chrup přežvýkavců má svá specifika. Jde především o zánik horních řezáků a špičáků. Místo toho je vyvinut tvrdý destičkový podklad. Potrava je u přežvýkavců ne zcela dokonale rozdrcena, zato je však velmi silně prosliněna. A po natrávení bachorovou mikroflorou je procesem rejekce (vyvržení sousta z obsahu bachoru) opět v ústech důkladněji mělněna. Sliny jsou velmi důležité, neboť významně ovlivňují prostředí bachoru. 

Fotografie níže dokumentuje přijímaní pastevního porostu dojnicí. Principem je obtočení jazyka skotu kolem sousta porostu a jeho utržení.
 

 

Obrazek